Udtalelse fra Dansk-Cubansk forening den 30. maj 2020.

Til pressen, medlemmerne af Folketinget og til alle fredens og solidaritetens støtter og forkæmpere – både organisationer, partier og enkeltpersoner:

Over 2000 cubanske læger og sygeplejersker er udsendt til 24 lande, som har bedt Cuba om hjælp til indsatsen mod coronapandemien.

Det er et enestående bidrag til kampen mod corona, og det er udtryk for en global og human tænkning, der kan bane vej for nye etiske normer i internationale relationer – åbne for mere mellemfolkelig forståelse og mindre konflikt og krig. Det har fået mennesker og organisationer til at ville nominere de cubanske læger og sygeplejersker til Nobels Fredspris 2021.

Det støtter Dansk-Cubansk Forening. Foreningen har søndag den 31. maj sat sit navn under et europæisk initiativ taget af franske organisationer. Læs her hvorfor – og læs til slut lidt om, hvordan du/I kan støtte initiativet.

Cubas udsendte ‘læger mod corona’ bør have Nobels Fredspris

Dansk-Cubansk Forening støtter forslaget om nominering af Cubas internationalt udsendte læger og sygeplejersker til Nobels Fredspris. Det vil være det helt rigtige valg.

Cuba har udsendt over 2000 læger og sygeplejersker til 24 lande i Europa, Afrika, Asien og Latinamerika for at hjælpe i kampen mod coronapandemien.

Denne enestående humanitære indsats yder Cuba oven i de allerede inden coronapandemien cirka 30.000 udsendte sundhedsarbejdere til op mod 70 lande.

Det er ikke Cubas udsendte læger og sygeplejersker i almindelighed, der arbejdes på at nominere til Nobels Fredspris – selvom de absolut kunne fortjene det. Nej, det er Cubas såkaldte Henry Reeve Brigade, som netop nu er sat ind i kampen mod corona, som den var sat ind i kampen mod ebola i Afrika (2014), i hjælpeaktionen efter jordskælvet i Haiti (2010) og første gang efter jordskælvet i Himalaya i Pakistan i 2005.

Henry Reeve Brigaden blev oprettet i 2005, da Cuba – på initiativ af daværende præsident Fidel Castro – tilbød at sende 1500 læger til USA for at hjælpe med at redde menneskeliv efter orkanen Katrina.

Cuba opkaldte nødhjælpsbrigaden efter USA-borgeren Henry Reeve, der i slutningen af 1800-tallet drog til Cuba og kæmpede sammen med cubanerne mod den daværende spanske kolonimagt.

USA afviste Cubas tilbud om hjælp. Kort efter kom jordskælvet i Pakistan, og her modtog man taknemmeligt de 1500 cubanske læger og sygeplejersker, der stod klar.

Fredsprisen er den rigtige til de cubanske læger fordi international solidaritet og grænseoverskridende hjælp til mennesker i nød modvirker konflikter og krige!

Initiativet til at nominere Cubas Henry Reeve brigade til Nobels Fredspris blev først taget af franske organisationer, og nu ruller en international bølge af støtte fra enkeltpersoner og organisationer.

Det er meget positivt, at folkelige bevægelser og enkeltpersoner bakker op om forslaget. Jo flere desto bedre. Retten til at nominere ligger hos en række grupper og personer, hvilket fremgår af nobelprisernes hjemmeside. (https://www.nobelpeaceprize.org/)

Mange – også danskere – har faktisk ret til at nominere. Det gælder Folketingets 179 medlemmer, professorer ved danske universiteter og bestyrelsesmedlemmer i Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed.

Så Dansk-Cubansk Forening opfordrer de danskere, som har ret til at nominere kandidater, til at nominere lægerne og sygeplejerskerne i Cubas Henry Reeve Brigade. Nomineringen foregår mellem september 2020 og januar 2021.

Og vi opfordrer de organisationer og enkeltpersoner, der ikke har ret til selv at nominere, at de sætter deres navn under den fælles appel, som franske organisationer har iværksat. Det kan man gøre med en mail til: nobelpaixmedcub@gmail.com

Udtalelse fra Hovedbestyrelsen, 30. maj 2020.

Praktisk vejledning til dig, der vil støtte, at Cubas udsendte coronabrigader tildeles Nobels Fredspris:

Hvis du er en privatperson: Klik ind på Facebooksiden om Nobelpris til cubanske læger Her kan du læse mere, og her finder du et link til en hjemmeside, hvor du kan sætte dit navn på og dermed støtte initiativet. Du kan også gå herfra lige til hjemmesiden.

Hvis du er medlem af folketinget eller professor ved et dansk universitet eller valgt til ledelsen af Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed: Du har retten til helt selv at nominere. Gør det… læs mere her: https://www.nobelpeaceprize.org/

Hvis I er en organisation, en fagforening, et politisk parti: Send en mail til nobelpaixmedcub@gmail.com, hvori I meddeler, at i støtter initiativet. I kan skrive på engelsk, spansk eller fransk.

Her er et link til en engelsksproget udgave af den franske appel, som Dansk-Cubansk Forening har tilsluttet sig, og hvis tekst svarer til ovenstående udtalelse fra Dansk-Cubansk Forenings hovedbestyrelse.

appel-plateforme-V1905-ANGL.pdf

SÅ TØV IKKE! CUBANSK LÆGER OG SYGEPLEJERSKER I HENRY REEVE BRIGADEN SKAL NOMINERES TIL NOBELS FREDSPRIS I 2021…. MED DIN OG JERES HJÆLP.

Dansk-Cubansk Forening
Høffdingsvej 10
2500 Valby
Tlf: 38 10 15 50
cubavenner.dk