FRI ENTRÉ. tirsdag d. 18. februar -Historiker Torkil Sørensen med speciale i Den Kolde Krig og Kommunisme

. Før danske kommunister fra sommeren 1941 blev interneret i Horserød lejren, var det tyske flygtninge der blev holdt fanget der. Der var jøder og socialdemokrater men også mange tyske kommunister. Historikeren Torkil Sørensen er i gang med et projekt om danske og tyske kommunister 1919-1989, men hovedpersonerne er kommunister fra de to lande, der lærte hinanden at kende i 1930’erne. Også blandt de senere internerede danske kommunister, var der mange der havde bistået tyske kammerater på flugt efter Hitler kom til magten i 1933. Foredraget fokuserer på de tyske internerede, men der vil også blive fortalt om de danske hjælpere.Antallet af flygtninge fra Tyskland blev aldrig særlig stort i Danmark. Flygtningene var uønskede, og myndighederne gjorde, hvad de kunne for at forhindre dem i at slå sig ned. De var klar over, at flygtningene ikke kunne vende tilbage til Tyskland uden fare, men frygtede at blive oversvømmet af flygtninge. Daværende Justitsminister K.K. Steincke udtrykte dilemmaet således: ”Umenneskelig vil man ikke være, og menneskelig tør man ikke være af hensyn til konsekvenserne.” Karl Kristian Steincke (1880-1963) var socialdemokratisk justitsminister fra 1935 til 1939. Alle er velkomne. Medlemmer og ikke medlemmer.  

Bedste hilsener
Formand Annette Mørk