Irma har taget de første dødsofre på Cuba

Orkanen Irma efterlader 10 døde i Cuba.

Af Inge Høgh

Den værste orkan nogensinde har hærget Cuba i næsten to dage og efterladt 10 døde og enorme materielle skader.
Med en vindstyrke på 250 km i timen og med 5-8 meter høje bølger er mange kystbyer, turistområder, landbrug og industri ødelagt og uden strøm og kommunikation. Flere af kystbyerne var lige ved at komme sig efter orkanen Matthew i 2016, men må nu lide igen.

Sukkerrørsmarker er blæst omkuld og druknet. Lige som flere sukker lagre er ødelagte.

Den internationale lufthavn Jardines del Rey er total ødelagt. Denne lufthavn fragter mange turister til de nordlige øer. Herfra blev 5.000 turister evakueret.

De høje bølger er aldrig før i historien nået så langt ind på land som denne gang. I Havanna valgte man helt at slukke for strømmen, da der var stor fare for at el-ledninger ville falde ned i de oversvømmede gader.
De økonomiske følger af Irma er ikke gjort op endnu, men de bliver enorme.

Selvom cubanerne er dygtige til at forberede sig på ekstremt vejr og til at evakuere de udsatte områder, mistede 10 mennesker livet under den rasende orkan.
Solidariteten internt i Cuba med de ramte områder er omgående kommet fra de provinser, der ikke er ramt. Især elektricitet selskabet er rykket ud.

Selvfølgelig har Cuba sendt sundhedspersonale, teknikker og elektrikere til Antigua og Barbuda, Dominica, Haiti, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, og Bahamas.