Nu er det nok

Arbejderen:

I Aalborg, København og flere andre byer er der i morgen strejker på en række byggepladser. Murere, tømrere, betonarbejdere og stilladsarbejdere nedlægger arbejdet i protest mod overenskomstresultatet.

Der er mange år siden, at der har været så markant en modstand mod en overenskomst op til afstemningen.

– Folk er meget utilfredse med, at de kan blive pålagt systematisk overarbejde, så mester kan diktere, at de i perioder skal arbejde 42 timer om ugen, siger Emil Olsen fra den lokale nej-kampagne i Aalborg.

– Vi har også fået for lidt på mindstelønnen. Vi får nærmest ingenting i en situation, hvor virksomhederne tjener styrtende med penge. Jeg har endnu ikke mødt en eneste, der har stemt ja til overenskomsten, tilføjer han.

Misforhold mellem top og bund

I Aalborg mødes de strejkende klokken 13 på Gammeltorv 10 for at markere deres utilfredshed. De lokale medier er inviteret med.

– Vi vil lige skabe lidt opmærksomhed omkring nej-kampagnen, inden alle går på påskeferie, forklarer Emil Olsen.

De aalborgensiske nej-aktivister har ringet rundt til kollegaer og opfordret til at stemme nej og har delt omkring 1800 flyers ud på forskellige industriarbejdspladser.

– Folk er uforstående overfor, at vores forhandlere har kunne stemme ja til det her resultat, når baglandet anbefaler et nej. Der er virkelig et misforhold mellem top og bund i fagbevægelsen på det her spørgsmål, siger Emil Olsen.

Også i Københavnsområdet og i Hillerød ligger flere byggepladser stille i morgen, fordi murersvende og murerarbejdsmænd strejker.

200 strejker i København

– Omkring 200 nedlægger arbejdet. Det rammer rigtig mange pladser, fordi mange også er på ferie i de her dage, siger Michael Hansen, talsmand for de strejkende.

– Vi er godt sure over den her overenskomst. Vores kroppe kan ikke holde til 42 timers arbejdsuge. Samtidig får vi nærmest ingenting på lønnen efter at have vist mådehold i mange år. Men bliver firmaerne bliver rigere og rigere, tilføjer han.

Det manglende værn mod social dumping vækker også vrede på byggepladserne.

Udover Aalborg, København og Hillerød er der også forlydener om arbejdsnedlæggelser i Vejle, Randers og måske flere andre byer.

Strejker i sidste uge

Også i sidste uge strejkede en række forskellige faggrupper rundt omkring i landet.

500 stilladsarbejdere i København lagde ud ved at nedlægge arbejdet tirsdag. Torsdag indledte 350 slagteriarbejdere på Danish Crown i Horsens en flere dage lang strejke. Strejken bredte sig torsdag til Danish Crowns afdelinger i Kolding, Sæby og Rønne.

I fredags udbrød der en række spontane strejker i København. Et tømrersjak på 20 mand, der arbejdede på Rigshospitalet, nedlagde arbejdet. De blev fulgt af håndværkere på flere andre byggepladser, så der i alt var omkring 140, der strejkede.

Der er mange år siden, at der har været så markant en modstand mod en overenskomst op til afstemningen.

Omkring 600.000 arbejdere på det private område kan stemme om de nye tre-årige overenskomster. Afstemningen slutter den 18. eller den 19. april alt efter, hvilket forbund man hører til. Den 20. april offentliggøres resultatet.

Ledelsen i alle fagforbund på nær NNF, der organiserer slagteriarbejderne, anbefaler et ja til overenskomsten. Modsat opfordrer mange lokale afdelinger til at stemme nej.

 

tv2nord.dk:

En dårlig overenskomst for bygningsarbejdere udløser nu demonstrationer fra flere faggrupper i morgen, onsdag.

I morgen, onsdag, vil byggepladserne rundt om i Nordjylland blive stille. Det er i hvert fald planen for et lokalt netværk, som nu blæser til kamp mod et overenskomstforlig, der ikke giver arbejderne mange fordele.

Det skriver bygningsarbejderne Christian Møller Nielsen og Emil Olsen i en pressemeddelelse.

Nedlæggelsen bliver del af en større protest landet over, hvor flere faggrupper opfordres til at stå sammen og demonstrere mod blandt andet længere arbejdsuger. I Aalborg vil håndværkerne mødes på Gammeltorv 10 klokken 13.

– Nok er nok. I Aalborg siger vi også fra. Vi siger fra til manglende værn mod social dumping. Vi mener at overenskomstforliget simpelthen giver for lidt i forhold til de udfordringer, vi som lønmodtager lever med i dagligdagen, skriver initiativtagerne i pressemeddelelsen.

Det største bump er udsigten til en 42 timers arbejdsuge. En mulighed, der kommer i kølvandet på en opgørelse, som viser, at hver fjerde af 3F’s medlemmer forlader arbejdsmarkedet, før de fylder 60 år på grund af nedslidning.

Det lokale netværk går under navnet “Nej til OK2017” og har tænkt sig at trække både betonarbejdere, murere og stilladsarbejdere med til faner og taler på Gammeltorv. Blandt andre betonarbejdere på sygehusbyggeriet ved Aalborg vil efter sigende nedlægge arbejdet og slutte sig til demonstrationen.

 

Nordjyske:

Bygningsarbejdere nedlægger arbejdet

Desuden vil flere faggrupper onsdag demonstrere mod overenskomstforlig

Af:

NORDJYLLAND: Onsdag 12. april vil bygningsarbejdere i Nordjylland nedlægge arbejdet i protest mod overenskomstforliget 2017.

Desuden vil utilfredse nordjyske håndværkere samles klokken 13 på Gammeltorv 10 i Aalborg.

Lignende demonstrationer vil samtidig foregå andre steder i landet.

Initiativet kommer fra et lokalt netværk, der udspringer af den landsdækkende underskriftindsamling og start på kampagnen OK17 – Nej tak.

Historisk dårligt

– Faglige klubber og fagligt aktive landet over synes, at det er en historisk dårlig overenskomst, siger en af arrangørerne, murersvend Emil Olsen fra Aggersund.

Han opfordrer alle, der er imod overenskomstforliget til at møde op.

– Vi siger fra til manglende værn mod social dumping.

Det største bump er dog udsigten til en 42 timers arbejdsuge.

Dikteret overarbejde

– I overenskomstforliget lægges der op til, at virksomheden, hvis der ikke opnås enighed lokalt, kan diktere fem timers ugentlig overarbejde – en time pr. dag. Det sker samtidig med, at hver fjerde. af 3F’s medlemmer har forladt arbejdsmarkedet inden de fylder 60 på grund af nedslidning, eller erhvervsrelaterede sygdomme.